Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Η συνέχεια της Δυναστείας…



Ο Παναθηναϊκός είναι νταμπλουχος Ελλάδος και μάλιστα με σκούπισμα 3-0 επί του Πρωταθλητή Ευρώπης με μειονέκτημα έδρας. Ως εκ τούτου ο RG (όσο και να μην μου άρεσε το μπάσκετ που έπαιζε ο Παναθηναϊκός πέρυσι, ρεαλιστικό μεν, αναχρονιστικό δε) κέρδισε δικαιωματικά και με το σπαθί του να είναι στο τιμόνι της ομάδας και την νέα μπασκετική χρονιά.
Το ξεκίνημα της φετινής χρονιάς για τον RG και τον Παναθηναϊκό έχει ένα τεράστιο ΣΥΝ, πλέον υπάρχει ένας κορμός να χτίσεις πάνω του, ενώ διαπραγματεύεσαι συμβόλαια ως η συνέχεια μιας πολύ μεγάλης μπακετικής αυτοκρατορίας. Πέρυσι τέτοια εποχή υπήρχαν μόνο ο Μήτσος, ο Κώστας, ο Μάνος Παπαδόπουλος και ο Φράγκι να συνδέουν την κορυφαία Ευρωπαϊκή ομάδα της τελευταίας 20ετιας με την νέα τάξη πραγμάτων. Παίχτες δεν έρχονταν εύκολα, η κατάσταση στο ιδιοκτησιακό πολύ ρευστή. Πλέον ο Δ. Γιαννακόπουλος δείχνει να αποτελεί την φυσική συνέχεια στην διοικητική ηγεσία του δημιουργήματος του πατέρα του και του θείου του.

Υπάρχει όμως και η δυσκολία ότι φέτος πρέπει να διατηρηθείς στην κορυφή, είναι πολύ πιο δύσκολο από το να φτάσεις σε αυτήν. Οι κινήσεις που ήδη έχουν γίνει οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πάει να δημιουργηθεί μια ομάδα με μέλλον τουλάχιστον 5ετιας. Δύο από τους καλύτερους νέους Έλληνες παίχτες ο Νίκος Παππάς (από τους καλύτερους σκόρερ φέτος στην Α1 με 16 πόντους περίπου μ.ο. και πρώτος στα κλεψίματα) και ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς (πρώτος ριμπάουντερ της Α1 και προσωπική άποψη, ίσως το καλύτερο 3αρι που έχει βγάλει η Ελλάδα μετά τον Φάνη).

Πάμε στα μεταγραφικά τώρα. Το σήριαλ του καλοκαιριού για τον Παναθηναϊκό αφορά τον Γκαμπονέζο Στεφάν Λάσμε (Καλύτερος Αμυντικός Παίχτης της φετινής Ευρωλίγκας). Πριν τους τελικούς με τον Ολυμπιακό ο Παναθηναϊκός του καταθέτει πρόταση για 1.5εκ για διετές συμβόλαιο. Ο Στεφαν αρνείται και μετά τους τελικούς ο Παναθηναϊκός του καταθέτει προσφορά με 2εκ για διετές συμβόλαιο δίνοντας του όμως παράλληλα και διορία μέχρι την περασμένη Δευτέρα να υπογράψει. Ο Γκαμπονέζος δεν απάντησε και ο Παναθηναϊκός απέσυρε όπως λένε τα ρεπορτάζ την πρόταση του. Για εμένα κακώς, εφόσον ο Χάινς δεν είχε καταλήξει στην ΤΣΣΚΑ ακόμα, γιατί κινδυνεύαμε να χάσουμε τον Λάσμε και ο Χάινς να παραμείνειστον Ολυμπιακό. Εννοείται πως τα λεφτά που δίνει ο Παναθηναϊκός στον Λάσμε θα πρέπει να είναι το ταβάνι. Για τους αντικαταστάτες του Λάσμε, έχουν ακουστεί διάφορα ονόματα, εμένα προσωπικά σαν πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση μου φαντάζει ο Λαουαλ της Ρομα. Και ο Ντορσευ θεωρείται ως ιδανικός αντικαταστάτης με ερωτηματικό όμως στο θέμα του χαρακτήρα (πολύ σημαντικό για μια ομάδα όπως ο Παναθηναϊκός που δουλεύει με συγκεκριμένες αξίες στα αποδυτήρια του.)

Κεφάλαιο BIG SOFO, ακούγεται ότι είναι πιο μακρυά παρά κοντά στην παραμονή του στην ομάδα. Προσωπικά θα ήθελα να του δώσω άλλον ένα χρόνο ευκαρία (δεν ξέρω αν δεν δούλεψε ο ίδιος, το καλοκαίρι και μέχρι να τραυματιστεί φαινόταν σε πολύ καλή κατάσταση ή αν δεν δούλεψε ο προπονητής μαζί του) με μικρότερο συμβόλαιο των 800.000 που πήρε φέτος όμως. Αν δεν μείνει για εμένα ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να κινηθεί για την πολύ δύσκολη περίπτωση του Βουγιούκα (έχω πληροφορίες ότι υπάρχει επαφή των δυο πλευρών).

Η επιστροφή του Αντώνη Φώτση είναι θέμα ημερών να ανακοινωθεί. Με την ανανέωση των Τζέημς Γκίστ και Ράμελ Κάρι και την αποχώρηση του Κώστα Τσαρτσαρη το ρόστερ διαμορφώνεται ως εξής.
Διαμαντίδης, Ούκιτς, Παππάς, Κάρι, Μπράμος, Γιάνκοβιτς, Ματσιουλις, Φώτσης, Γκιστ, Λάσμε ή αντικαταστατης (ξένος), Σοφο ή αντικαταστάτης (Έλληνας). Για εμένα η ομάδα θα πρέπει να μην ανανέωσει με Ματσιουλις γιατί θα χρειαστεί ένα καθαρόαιμο άσσο. Στην θέση 5 ο 3ος σέντερ θα πρέπει να είναι για εμένα ο Μαικ Μπατιστ και για συναισθηματικούς λόγους, και για λόγους αποδυτηρίων (Διαμαντιδης, Φωτσης, Μαικ θα μυήσουν τους νέους στην Παναθηναϊκή υπερηφάνια) αλλά και για αγωνιστικούς λόγους. Ο Μαικ μπορεί να προσφέρει 10-15 ποιοτικά λεπτά…σίγουρα καλύτερα από τον Σκορδίλη.

Ελπίζω σε μια ομάδα με περισσότερο ταλέντο φέτος ο RG να μας δείξει πιο ποιοτικό μπάσκετ.

2 σχόλια:

  1. Συμφωνω για Σοφο. Άλλη μια ευκαιρία...
    Με Μαικ αντι Σκορδιλη και Ντορσει (τον θεωρώ οτι πιο κοντινό στον Λασμε) στην ρακετα θα κάνουν αίτηση για να μπουν. Θέλω να μείνει ο Ματσιουλης, εκτιμω πολυ τις αθλητικές του ικανότητες αλλα και την ενέργεια που βγάζει στο παρκέ! Σημαντικό εργαλείο με καλο σουτ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή