Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

Το προφίλ του νέου προπονητή



Επειδή δεν περνάει σε καμία περίπτωση από το μυαλό μου πως ο μεγάλος Γιάτσεκ Γκμοχ θα είναι κάτι παραπάνω από υπηρεσιακός μέχρι να βρεθεί ο πραγματικός προπονητής, έκανα ορισμένες σκέψεις για το προφίλ που θα πρέπει να έχει ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού, ο οποίος πρέπει να έρθει άμεσα.
Καταρχάς θεωρώ πως ο Παναθηναϊκός χρειάζεται προπονητή και μάλιστα από τώρα, όχι για να πάρει το πρωτάθλημα, αλλά για να έχει χρόνο να δουλέψει με το ρόστερ της ομάδας μέχρι την λήξει του πρωταθλήματος ώστε να μπορεί να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για το ποιους παίκτες θα κρατήσει στην ομάδα και σε ποιες θέσεις θα πρέπει να ενισχυθεί το καλοκαίρι (ή ακόμα και τον Ιανουάριο αν βρεθεί κάτι καλό).

Θεωρώ πολύ σημαντικό ο άνθρωπος που θα κάτσει στον πάγκο της ομάδας να έχει προσωπικότητα που θα εμπνεύσει τους ποδοσφαιριστές, έναν άνθρωπο που θα κερδίζει τον σεβασμό ώστε να υπάρχει πάνω από όλα πειθαρχεία στην ομάδα. Βέβαια αυτό μας οδηγεί απευθείας σε ξένο προπονητή διότι δεν υπάρχει Έλληνας με αυτά τα χαρακτηριστικά.
Το σύστημα με το οποίο θα αγωνίζεται ο νέος προπονητής είναι επίσης πολύ σημαντικό, αφού ο Παναθηναϊκός αγωνίζεται εδώ και καιρό με παραλλαγές του 4-3-3 και διαθέτει ρόστερ που βασίζετε στο σύστημα αυτό (όχι αποκλειστικά βέβαια!). Οπότε αν δεν ακολουθεί το σύστημα αυτό, ίσως να υπάρξουν δυσκολίες προσαρμογής για αυτόν και για την ομάδα, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύ έδαφος και στο πρωτάθλημα. Ακόμα, ίσως να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ και πολύ περισσότερο σε βασικούς παίκτες που ίσως να μην ταιριάζουν στο σύστημα που θέλει να αγωνιστεί η ομάδα. Πολύ σημαντικό στοιχείο επίσης είναι ο προπονητής να έχει κάνει πρωταθλητισμό στην καριέρα του και να έχει κερδίσει τίτλους.

Διάβασα αρκετά ονόματα προπονητών που είναι αυτή την στιγμή στην ελεύθερη αγορά και επέλεξα να αναφέρω 4 που πληρούν τις (καλύτερες) προϋποθέσεις κατά την προσωπική μου άποψη.


Javier Aguirre

Πολύ αυστηρός και πειθαρχημένος αγωνίζεται με 4-3-3, έκανε όνομα στην Ισπανία με Οσασούνα που την έβγαλε στο Champions League και έφτασε μέχρι τους «4» του Uefa. Μου έκανε εντύπωση στο Παγκόσμιο η Παραγουάη και η πορεία που είχε, ωστόσο δεν έχει κερδίσει τίτλους. Το κασέ του είναι καλό, κοντά στο 1,5 εκατ.€

Paul le guen

Σοβαρός προπονητής και γνωστός από την θητεία του στην Λυών όπου πήρε 3 πρωταθλήματα. Από εκεί και πέρα δεν έχει κάνει κάτι ανάλογο αλλά θεωρώ προσόν το ότι είναι Γάλλος και θα έχει έναν λόγο παραπάνω να δουλέψει με συμπατριώτες του, ίσως αναστήσει ξανά και τον Γκοβού (όπως είχε κάνει και στην Λυών). Προσιτό κασέ στα 900.000€.

Martin o neill

Λάτρεις του Βρετανικού ποδοσφαίρου, όχι όμως του Σκοτσέζικου (ευτυχώς), κατάφερε μαζί του η Σελτικ να παίξει διαφορετικό ποδόσφαιρο από ότι παίζουν οι σκοτσέζικες ομάδες και κέρδισε τρεις τίτλους, δεν γνωρίζω το κασέ του αλλά αυτή την στιγμή είναι ελεύθερος αφότου σταμάτησε το καλοκαίρι από την Άστον Βίλα.

Victor Munoz

Ξέρω πως σε ορισμένους ίσως φανεί περίεργο που θα ήθελα την επιστροφή του Μουνιόθ αλλά πιστεύω πως με αυτό το υλικό θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα καλό σύνολο, άλλωστε με τους παίκτες που είχε στην θητεία του στον Παναθηναϊκό δεν έπαιξε άσχημο ποδόσφαιρο (πάντα με βάση του υλικό της τότε ομάδας), γνωρίζει την Ελληνική πραγματικότητα και βέβαια δεν ξεχνάμε πως ανέδειξε τον Νίνη που μέχρι σήμερα αποτελεί το πιο ελπιδοφόρο και σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της ομάδας. Είναι ελεύθερος μετά την αποχώρηση του από την Χετάφε.

Ελπίζω το θέμα του Προπονητή να λυθεί σύντομα, να προσληφθεί ένας προπονητής που θα αλλάξει την ψυχολογία της ομάδας, αλλά και του κόσμου. Αν γίνει τώρα θα μπορέσει να γίνει ένα σωστό ξεκαθάρισμα το καλοκαίρι (ίσως αυτό να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο) και να μπουν οι σωστές βάσεις για κάτι πολύ καλό…

The Researcher

4 σχόλια:

  1. πολύ καλή ανάλυση των προπονητών!:) ελπίζω όποιον και να πάρουμε να προσφέρει τα μέγιστα στην ομάδα μπας και ορθοποδήσουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πολυ μετριοι προπονητες. Για εμενα ο καλυτερος ειναι ο Φερέιρα πηρε 3 πρωταθληματα Πορτογαλιας( πρωταθλημα ιδιο με το Ελληνικο εχει μονο 2 ομαδες) παιζει συγχρονο συστημα 4-3-3 με την επιθετικη του παραλλαγη και το κυριοτερο οι ομαδες του (ακομα και η Μαλαγα) επαιζαν καλο ποδοσφαιρο πραγμα που εχουμε να δουμε στον Παναθηναικο απο εποχη Κυραστα.

    Βασιλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. File Vasili, na sou po tin alitheia itan i proti mou epilogi akrivos gia tous logous pou egrapses alla me provlimatisan auta pou akousa apo ton Murinho... einai kalos proponitis pantos kai autos kai o Aguire!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. καλοι προπονητες αλλα προτιμω τον Μπιελσα.
    ο μουνιοθ ειναι καλος προπονητης για ομαδες που στηριζονται στην αμυνα τους και ο παναθηναικος επιβαλλεται να παιζει φουλ επιθετικο ποδοσφαιρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή