Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Ένας Shooting guard ακόμα


Ο Πρωταθλητής Παναθηναϊκός άργησε, αλλά τελικά έκανε τις προσθήκες που χρειαζόταν. Το ρόστερ της ομάδας θεωρώ πως δεν είναι ακόμα πλήρες και έχω την εντύπωση πως. ακόμα και αν ισχυρίζονται το αντίθετο στην Κ.Α.Ε μια κίνηση ακόμα θα γίνει και μάλιστα την κατάλληλη στιγμή. Η ομάδα χρειάζεται έναν ακόμα καλό Shooting guard και ΤΟΤΕ θα είναι πλήρης.

Να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Κάνοντας μία μικρή ανάλυση του ρόστερ των Πρωταθλητών βλέπουμε πως δεν υπάχρει απλά πληρότητα σε όλες τις θέσεις (εκτός της θέσης 2 όπως είπαμε), αλλά σε κάποιες μποροούν ακόμα και τρείς παίκτες να τις διεκδικήσουν. Στην θέση των point guard οι πράσινοι έχουν μεγάλη πληρότητα, αφού διαθέτουν το καλύτερο playmaker στην Ευρώπη τον Διαμαντίδη, πίσω του θα βρίσκεται πλέον ο Τέπιτς ο οποίος επανέρχεται στην φυσική του θέση, και σαν τρίτος υπάρχει ο Καλάθης ο οποίος έχει πολύ καλά στοιχεία, είναι πάρα πολύ ταχύς με την μπάλα, χρειάζεται όμως δουλειά στο σουτ. Να θυμίσω ότι οι δύο τελευταίοι παίκτες αποκτήθηκαν με την προοπτική να εξελιχτούν κάποια στιγμή σε αντικαταστάτες των Διαμαντίδη και Σπανούλη αντίστοιχα, αφού διαθέτουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά. Ο Ζέλικο πήρε φέτος την απόφαση να τους εμπιστευτεί και να τους ρίξει στα «βαθιά». Στη θέση αυτή αγωνίζεται επίσης και ο Βεργίνης ο οποίος δεν ξέρω κατά πόσο υπολογίζεται για κάτι περισσότερο από το να βοηθάει στις προπονήσεις ή αν θα δωθεί τελικά δανεικός.
Στην θέση των Shooting guard έχουμε τον καλύτερο σουτέρ (επί σειρά ετών) στην Euroleague Ντρού Νίκολας, αλλά από εκεί και πέρα άλλο καθαρό 2άρι δεν υπάρχει για αυτό πιστεύω πως χρειάζεται αυτή η προσθήκη που προανέφερα με έναν εξίσου καλό σουτέρ που θα δώσει λύσεις όταν ο Αμερικανός θα «κολλήσει». Βέβαια υπό προϋποθέσεις μπορούν να παίξουν οι Διαμαντίδης και Σάτο που διαθέτουν επίσης καλό περιφερειακό σουτ.
Στη θέση του Small forward η ομάδα διαθέτη πληρότητα σε σχέση με άλλες χρονιές έχοντας τους Περπέρογλου, Σάτο αλλά και τον Καιμακόγλου. Μιλάμε για παίκτη διεθνή και πολύ βελτιωμένο τα τελευταία χρόνια, με καλά ποσοστά στα τρίποντα, όπου παίζει με την ίδια ευχέρεια κάτω από το καλάθι Περνώντας στην Front Line βλέπουμε ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει στον Παναθηναϊκό, ο Ομπράντοβιτς μας είχε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να χρησιμοποιεί ως βασικό κορμό τους Μπατίστ και Τσαρτσαρή με κάποιες πολύ ποιοτικές προσθήκες κάθε χρόνο (όπως Τομασεβιτς, Πέκοβιτς κ.α.). Ο Πρωταθλητής Ελλάδας όμως πλέον διαθέτει ούτε λίγο ούτε πολύ 7 παίκτες κάτω από το καλάθι, έχοντας ως Power Forward τους Τσαρτσαρή, Φώτση (και κάποιες φορές σίγουρα και τον Καιμακόγλου), δηλαδή τρείς πάρα πολύ ποιοτικούς παίκτες σε άμυνα και ριμπάουντ όπου διαθέτουν παράλληλα ποσοστά…Shooting guard στην περιφέρεια. Η θέση του Center είναι όμως αυτή την στιγμή η πιο πλήρης, με (τον συνήθη ύποπτο) Μαικ Μπατίστ, τον καλύτερο ψηλό της Euroleague πέρσι Αλεξάντερ Μάριτς με μεγάλη έφεση στα ριμπάουντ και πολύ δουλειά στην άμυνα, τον Βουγιούκα έναν από τούς λίγους Έλληνες Center πλέον, ενώ παράλληλα είναι πολύ βελτιωμένος τα τελευταία χρόνια και πολύ καλός στο pick and Roll. Ακόμα υπάρχουν οι Σερμαντίνι και Μπόγρης οι οποίοι πιθανότατα να δοθούν δανεικοί (ίσως και μόνο ο ένας).

Το μεγαλύτερο όπλο της ομάδας και φέτος (όπως και κάθε χρονιά άλλωστε) θα είναι η ΑΜΥΝΑ, οι πράσινοι διαθέτουν τουλάχιστον 8 παίκτες (Διαμαντίδη, Τέπιτς, Νίκολας, Περπέρογλου, Σάτο, Μπατίστ, Μάριτς, Τσαρτσαρή) με πάρα πολύ υψηλά standards στον τομέα αυτό, κατά συνέπεια αυξήθηκε ο αριθμός των παικτών που μπορούν να παίξουν την άμυνα που επιβάλει ο Ζοτς, την άμυνα που στραγγαλίζει τον αντίπαλο και προκαλεί black out σε κάθε επιθετικό σύστημα. Με την προσθήκη λοιπόν ενός ακόμα καλού σουτέρ ο Παναθηναϊκός αποκτάει υπεροπλία.

Υ.Γ. 1 Σε συζήτηση που είχα με φίλο «Μπασκετικό» μου είπε κάτι σημαντικό, πως η ομάδα δεν είναι τυχαίο που δεν έχει κλείσει την θέση αυτή (και μάλιστα με τον Γιασικεβιτσιους που είναι stand buy) γιατί ίσως περιμένουν κάτι καλό από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού…

Υ.Γ. 2 Μπορεί να είναι ακόμα νωρίς, αλλά από την εικόνα που έχουν τα ρόστερ των άλλων Ευρωπαϊκών ομάδων μόνο η διοργανώτρια Μπαρτσελώνα μπορεί να απειλήσει τον Παναθηναϊκό.


The Researcher



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου