Δευτέρα 30 Αυγούστου 2010

Πρώτα ο εγωισμός μετά ο… Παναθηναϊκός



Παρακολουθώ εδώ και καιρό όπως όλοι μας άλλωστε τη γνωστή κόντρα στον (πρώην) πολυμετοχικό Παναθηναϊκό. Αφού πέρασε τόσος καιρός και άκουσα αρκετές αντιπαραθέσεις και γνώμες είμαι πεπεισμένος πλέον ότι ο εγωισμός του μεγαλομετόχου της ομάδας ήταν αυτός που δημιούργησε τα πρώτα ρήγματα στις σχέσεις των μετόχων και τελικά ώθησε τον πατέρα στην παραίτηση.

Νιόπλιας αντί Τεν Κάτε

Τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους, η αλλαγή προπονητή ήταν κάτι που δεν άρεσε στον Τζίγγερ και όχι βέβαια γιατί ο Νιόπλιας δεν έκανε για την θέση, αφού και Νταμπλ πήρε αλλά και ο ίδιος του ανανέωσε το συμβόλαιο, οπότε το μόνο που δεν του άρεσε είναι πως δεν τον ρώτησε ο Πατέρας πριν πάρει την απόφαση να αντικαταστήσει τον Τεν Κατε. Επίσης η ανάληψη της προεδρίας της Super League από τον Νικόλα Πατέρα ήταν κάτι που δεν άρεσε καθόλου στον Τζίγγερ. Προφανώς τον να αναλαμβάνεις πόστα όπου δείχνεις τον δυναμισμό σου, αλλά και να μπορείς ταυτόχρονα να προστατεύεις την ομάδα σου, το προϊόν σου τέλος πάντων, είναι κακό κατά τον Γιάννη Βαρδινογιάννη.

Η αφοσίωση του Πατέρα στον Παναθηναϊκό.

Ο τρόπος που «δούλευε» ο Πατέρας για τον Παναθηναϊκό γενικότερα δεν του άρεσε, αφού το γεγονός ότι δεν βλέπει ο ίδιος όσο σοβαρά πρέπει την ομάδα, αλλά και το ότι δεν θέλει να διαθέσει την χρόνο που πρέπει για αυτήν τον έκανε να δείχνει πολύ λίγος για ό,τι πρόσφερε όλα αυτά τα χρόνια στην ομάδα σε συγκρίση με τον Πατέρα. Επίσης η κατηγορηματική άρνηση του Τζίγγερ στον Πατέρα να μπορεί να κάνει υπέρβαση από την τσέπη του ώστε να ολοκληρώσει κάποια μεταγραφή, δείχνει τις ξεκάθαρες προθέσεις του μεγαλομετόχου, γιατί πολύ απλά δεν ήθελε να «φαίνεται» περισσότερο στον κόσμο ο Πατέρας από αυτόν. Αν δεν μπορείς να κάνεις εσύ την υπέρβαση για την ομάδα σου τότε άσε κάποιον άλλον να την κάνει και μην της στερείς την επιτυχία για τον εγωισμό σου και μόνο!

Γιούρκας και… «Sotis»

Η επιστροφή Γιούρκα αναμφίβολα ήταν κάτι που δεν άρεσε καθόλου στον Τζίγγερ και επειδή έγινε μάλιστα την τελευταία στιγμή δεν μπόρεσε για αυτό τον λόγο να την μπλοκάρει. Σε αντίθεση με αυτή του Κυριάκου όπου η διοίκηση του Παναθηναϊκού είχε έρθει σε συμφωνία με τον παίκτη αλλά επειδή το ζήτημα του στόπερ εκείνη την εποχή έκαιγε περισσότερο την ομάδα οι φήμες δεν άργησαν να φτάσουν στα αυτιά του Τζίγγερ ο οποίος έβαλε Βέτο στην επιστροφή του Sotis. Και οι δύο αυτοί παίκτες είχαν οικονομικές διαφορές με τη διοίκηση και για αυτό υπήρχε αυτή η άρνηση διότι έτσι θα εκτιθόταν πάλι η προηγούμενη διοίκηση για τις επιλογές αλλα και τον τρόπο λειτουργία της.

Η κακοδιαχείριση

Η κακοδιαχείριση ήταν ένα από τα βασικά πράγματα που κατηγορήθηκε ο Πατέρας, κάτι που τονίστηκε ιδιαίτερα από τον Τζίγγερ στην μεταξύ τους διαμάχη, και αυτό διότι είναι ένα από τα πράγματα που «κυνηγάει» επίσης τον μεγαλομέτοχο όλα αυτά τα χρόνια. Δεν μιλάω βέβαια ότι ο Τζίγγερ έκανε σπατάλες στα οικονομικά της ομάδας (που τέτοια τύχη), απλά ήθελε να τονίσει πως δεν κάνει μόνο ο ίδιος λάθη κτλ. Μόνο που υπάρχει μια τεράστια διαφορά, αν ο Τζίγγερ ξόδευε 40 εκατ. για μεταγραφές και αποτύγχανε δεν νομίζω πως θα τον κατηγορούσαν ότι (τουλάχιστον) δεν προσπάθησε. Όταν όμως έχεις budget 1,5-2 εκατ. για μια ομάδα σαν τον Παναθηναϊκό τότε οι πιθανότητες επιτυχίας σου ελαχιστοποιούνται, άλλωστε ισχύει παντού το «High risk, high reward». Γενικότερα πάντως, οταν καποιος προσπαθεί έχει πιθανότητες να πετύχει, αν δεν προσπαθεί τοτε σίγουρα δεν έχει καμία πιθανότητα.

Σχέσεις Πατέρα οπαδών.

Τέλος ο πρώην πρόεδρος της ομάδας είχε τις καλύτερες σχέσεις με τους οπαδούς κάτι που κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα σε αντίθεση με τον Τζίγγερ που ακόμα δεν μιλιέται μαζί τους. Από εκεί προκύπτει και η απορία μου στις κατηγορίες του Τζίγγερ πως ο Πατέρας έχει βάλει το χεράκι του για όλα αυτά τα συνθήματα που ακούστηκαν στο φιλικό με την Τζένοα. Με συγχωρείτε αλλά εγώ θυμάμαι πως όλα αυτά είχαν σταματήσει ΜΟΝΟ επί προεδρίας Πατέρα και πως χρόνια πριν ακούγονταν αυτά και άλλα τόσα, όπως το «Παύλο θεέ πάρε την ΠΑΕ», τότε που βασικός «εχθρός» της οικογένειας Βαρδινογιάννη ήταν οι Γιαννακόπουλοι. Τώρα πλέον που οι δυο οικογένειες τα βρήκαν απέκτησαν εναν νέο εχθρό, έναν ακόμα Παναθηναϊκό, τον Νικόλα Πατέρα. Ίσως θα ήταν καλύτερα για τους Βαρδινογιάννηδες να ψάξουν τους «εχθρούς» τους, στην αντίπερα όχθη, εκεί όπου και βρίσκονται πραγματικά. Ο Ολυμπιακός είναι αντίπαλος τους και πρέπει να το καταλάβουν, εδώ και χρόνια ο Κόκκαλης τους ξεφτίλιζε και τους έκανε πλάκα σε όλα τα επίπεδα (χοχοχο, οι πελάτες μας, οι κότες κτλ) και αυτοί δεν τον αντιμετώπισαν ποτέ, ίσως γιατί δεν μπορούσαν (πράγμα περίεργο γιατί μπροστά τους ο Κόκκαλης επιχειρηματικά είναι μικρό μέγεθος), ίσως γιατί δεν ήθελαν (πράγμα επίσης περίεργο) πάντως ο Πατέρας το έκανε μία και καλή!
Όλες οι κατηγορίες προς τον Πατέρα είναι απλά δικαιολογίες για το πρωτάθλημα που ίσως χάσει ο Τζίγγερ, εφόσον δεν μπορεί ο ίδιος να προστατέψει την ομάδα κάπου πρέπει να ρίξει την ευθύνη. Πάντως την ομάδα ο ίδιος την άφησε απροστάτευτη φέτος και με την πρόσληψη Κωνσταντόπουλου δείχνει πως πετάει λευκή πετσέτα, από την στιγμή μάλιστα που ο ίδιος δείχνει πως δεν θέλει να έχει ενεργό ρόλο στα διοικητικά της ΠΑΕ (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου).

Υ.Γ.1 Σαφέστατα και δεν μου κάνει εντύπωση η στάση της ΠΡΑΣΙΝΗΣ απέναντι στον Πατέρα, απλά να ξέρουν στην εφημερίδα αυτή πως οι οπαδοί του Παναθηναϊκού δεν τρώνε κουτόχορτο και πως το χαρτί τους το έχουν κάψει εδώ και καιρό, μετά το ΜΥΘΙΚΟ πρωτοσέλιδο για την ομάδα μπάσκετ «πετάξτε τις φανέλες και φύγετε», όλοι σκεφτήκαμε πως αν συμπεριφέρεσαι έτσι στο δικό σου μαγαζί (πόσο μάλιστα στην ομάδα μπάσκετ) τότε δείχνεις το ποιόν σου και που αποσκοπεί η κόντρα σου με τον Πατέρα.

Υ.Γ.2 Τώρα που ο Τζίγγερ ψήφισε για πρόεδρο τον Μαρινάκη, ο Πατέρας δεν είναι φίλος του ποια;


Υ.Γ.3 Έλαμψε δια της απουσίας του ο Τζίγγερ στα αποκαλυπτήρια της ομάδας με την Τζένοα και μας έδειξε για μία ακόμα φορά πόσο σοβαρά παίρνει την ομάδα.


The Researcher

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου