Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Ποιος εκτέθηκε είπατε;…

Στριμώχτηκε άγρια ο Τζίγγερ από τον Βγενόπουλο με την πρόταση εξαγοράς της ΠΑΕ Παναθηναϊκός! Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα να συμβεί μια τέτοια κίνηση την συγκεκριμένη χρονική στιγμή και μάλλον ούτε ο ίδιος ο Τζίγγερ. Για όσους γνωρίζουν όμως τα έργα και τις ημέρες του «Mr. MIG», κάτι τέτοιο ήταν απολύτως αναμενόμενο. Το γιατί έγινε τώρα όμως είναι άλλο θέμα και ίσως και να έχει μια λογική εξήγηση.

Να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, τότε που ο μεγαλομέτοχος απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση - πρόκληση για την πώληση της ΠΑΕ. Εκείνη τη περίοδο βρισκόμασταν εν αναμονή του Δ.Σ. (όπου υπήρχε η πιθανότητα επιστροφής του Ν. Πατέρα) και η ανακοίνωση ήρθε 2-3 μέρες πριν την πραγματοποίηση του. Όπως καταλαβαίνετε ήταν λογικό να μην βρεθεί υποψήφιος αγοραστής σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Ίσως υπήρχε η υποψία και πολύ περισσότερο η ελπίδα ότι με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο οι μέτοχοι θα τα βρουν και ο Πατέρας θα επέστρεφε στην προεδρία. Κατά την άποψη μου, από εκείνη την στιγμή ξεκίνησε η προεργασία του Βγενόπουλου, μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία (και το τονίζω αυτό) η οποία συμπεριελάμβανε διαπραγματεύσεις με «πιθανούς συμπαίκτες» ομάδα εφοπλιστών, αλλά ίσως και τους Άραβες. Ο Mr. MIG περίμενε μέχρι και την τελευταία στιγμή (δηλαδή το προχθεσινό ραντεβού Πατέρα-Τζίγγερ)κάποια αλλαγή στο υπάρχον σκηνικό, αλλά εφόσον κάτι τέτοιο δεν έγινε, αποφάσισε να ρίξει την πρόταση του στο τραπέζι. Ο Βγενόπουλος έθεσε κάποιους απλούς όρους που συμπεριλαμβάνονται σε κάθε είδους αγοροπωλησία, όπως το να γίνει νομικός έλεγχος της ΠΑΕ (με εκπροσώπους των δύο πλευρών) και μετά να τεθούν επί τάπητος οι προτάσεις. Στην συνέχεια ο Τζίγγερ απάντησε πως η αποτίμηση της ΠΑΕ έχει ήδη γίνει και πως περιμένει επίσημη πρόταση αγοράς εντός 48 ωρών!!!

Δυστυχώς η απάντηση του Βγενόπουλου σήμερα ήταν «ευχαριστώ…δεν θα πάρω», αναμενόμενο από την στιγμή που η άλλη πλευρά δεν ήταν διατεθειμένη να τηρήσει έστω και τους βασικούς κανόνες μίας διαπραγμάτευσης. Για να σας το πω πιο απλά, αν κάποιος ήθελε π.χ. να αγοράσει ένα οικόπεδο και ο ιδιοκτήτης του έλεγε πως τον έλεγχο των συμβολαίων και τις υπογραφές θα τις αναλάβει ο δικός του δικηγόρος, θα το αγόραζε κανείς; ΟΧΙ!!! Όμως από τη στιγμή που απορρίφτηκε η πρόταση για νέα αποτίμηση, αυτομάτως δεν θα μπορούσε να υπάρξει και προσφορά, πόσο μάλιστα όταν υφίσταται και ένα χρονικό περιθώριο 48ωρών (ούτε καναπέ από το ΙΚΕΑ δεν αποφασίζεις να πάρεις σε δύο μέρες!!!). Αλλά, όπως λέει και ο ίδιος ο Τζίγγερ, δεν πρέπει να χαθεί χρόνος για τον σχεδιασμό της ομάδας (εδώ γελάμε!).

Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω πλέον, ο Τζίγγερ εκτέθηκε για μία ακόμα φορά στον κόσμο του Παναθηναϊκού। Και το ερώτημα μου είναι το εξής, αν ΟΝΤΩΣ ήθελε να πουλήσει, δεν θα μπορούσε να πει στον Βγενόπουλο «Ανδρέα, έλα να τα πούμε από κοντά…», ώστε να βρισκόταν μια λύση? Να το θέσω και κάπως αλλιώς το θέμα, αν η αποτίμηση ήταν π.χ. 1.000.000 και ο Βγενόπουλος του τα έδινε αλλά εκείνος τελικά ζητούσε 1.500.000 γιατί δεν είχε ανάγκη να πουλήσει τότε… μαγκιά του, αλλά εφόσον δεν μπήκε καν στην διαδικασία διαπραγμάτευσης αλλά αντί αυτού προτίμησε να κάνει αγοροπωλησία με επιστολές, τότε μάλλον δεν είχε ποτέ τη διάθεση να πουλήσει. Για μία ακόμη φορά δεν μας έπεισες κύριε Τζίγγερ.

Κύριοι κανείς δεν αγοράζει όταν ο άλλος δεν ξέρεις τι πουλάει!!!


Υ.Γ.1 Τελικά ο μόνος που συμφωνεί με την αποτίμηση-παρωδία της Deloitte είναι ο Τζίγγερ! Ίσως γιατί αποτίμησε μία «ζημιογόνα» ΠΑΕ στα 110 εκατ!!!....


Υ.Γ.2 Έχω το προαίσθημα ότι αυτό ίσως να μην ήταν το τελευταίο επεισόδιο της υπόθεσης… Εξαγορά.




TheResearcher

3 σχόλια:

  1. Φίλε, διαφωνώ με τη δημοσίευση σου και θα σου πω τους λόγους. Ο Βγενόπουλος, παρόλο που υποτίθεται δεν τον απασχολούσε πλέον η ΠΑΕ, ήταν ο πρώτος και ο μόνος μέτοχος που έμαθε για την αλλαγή προπονητή, πριν πραγματοποιηθεί. Λες να μην τον ενημέρωνε ο Πατέρας για τα οικονομικά της ΠΑΕ; Εκτός κι αν πιστεύεις ότι θα αγόραζε το δεύτερο μεγαλύτερο πλειοψηφικό πακέτο μιας εταιρίας και δε θα τον ενδιέφερε αν πάει για φούντο. Εκτός αυτού όμως, υπάρχει και ο απλός αναλογικός τρόπος.. Για το 20% έδωσα τόσα, άρα για το πλειοψηφικό πακέτο, πρέπει να δώσω τόσα! Απλή μέθοδος των τριών είναι... Επίσης, να σου θυμίσω, ότι δεν υπάρχει, σε παγκόσμια κλίμακα, ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό και δε χρωστάει! Δεν καθορίζεται από το χρέος η τιμή μιας ΠΑΕ, κάτι που φαντάζομαι το ξέρεις κι εσύ. Γιατί δεν έχει κάνει μια προσφορά ο Βγενόπουλος, όπως ο Μαρινάκης;; Να πει, εγώ δίνω τόσα. Εσύ πόσα θέλεις; Μόνο έτσι μπορεί να γίνει πραγματική συζήτηση και να δείξει πως όντως θέλει ν' αγοράσει. Και τέλος, ναι, η χρονική διάρκεια που έδωσε ο Βαρδινογιάννης, ήταν πολύ μικρή, αλλά, κι ο Βγενόπουλος θέλει ν' αγοράσει τόσο καιρό τώρα, κάποια πρόταση δε θα 'πρεπε να είχε σκεφτεί; Άσε που μας έχουν πρήξει με τις ανακοινώσεις τους!! Ας τους πει κάποιος πως έχουν ανακαλυφθεί τα σταθερά, τα κινητά, τα ΕΛΤΑ, τα courier και το ιντερνετ, να τα πουν, να αποφασίσουν και να μας πουν το συμπέρασμα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δίκιο έχει ο φίλος ανώνυμος παραπάνω, αλλά ακριβώς επειδή υπάρχουν τα κινητά, τα ΕΛΤΑ, αλλά και τα γραφεία οι προτάσεις δεν δημοσιοποιούνται. Κρατώντας μικρό καλάθι για τις προθέσεις Βγενόπουλου βλέπω και είμαι σίγουρος ότι ο Τζίγγερ δεν θέλει να πουλήσeι και παίζει ένα επικοινωνιακό παιχνίδι, πουλάω-δεν αγοράζετε, για να μπορεί να διαλύσει ότι δημιουργήθηκε την τελευταία διετία, χωρίς αντίσταση. Είναι αποκλειστηκά υπευθυνος για την διάλυση της πολυμετοχικότητας μιας και έχοντας την πλειοψηφία οδήγησε τον Πατέρα και το Βγενοπουλο σε αδιέξοδα. Όταν κοπάσει η φασαρία (αν κοπάσει) θα βγει ως μεγαλέξανδρος πάνω στο άλογο να πει ότι μόνο αυτός έβαλε λεφτά στην αύξηση του ΜΚ, ενώ είναι η αδιαλαξία του που έδιωξε τους υπόλοιπους. Ο Παύλος, λυπάμαι που το λέω, τον βοηθά, τον σιγοντάρει με την βρωμοφυλλάδα του γιού του. Δεν ξέρω τι συμφέροντα έχει ο Βγενόπουλος, ο Τζίγγερ όμως και οι δύο βρωμοφυλλάδες παίζουν ένα παιχνίδι με πολύ ψέμα και λάσπη. Όταν παίζεις έτσι δεν μπορείς να έχεις αγαθούς σκοπούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Οι αγωροπωλησιες Α.Ε. γινονται πανω στη βαση της καθαρης θεσης της εταιρειας (net) δηλ. εσοδα-εξοδα!!! Ο Κοκκαλης εβαλε στην τσεπη μονο 10 εκ. δινοντας στον Μαρινακη το 67%, μισο Καραϊσκακη, προπονητικο και χρεη ναι, ο Τζιγγερ πριν ενα μηνα ζηταγε 65εκ. για το 54% των μετοχων, χωρις γηπεδο, χωρις προπονητικο για μια ΠΑΕ που απο την μουφα αποτιμηση της Delloite παρουσιαζει σωρευμενη ζημια 60εκ. (δηλαδη τα εσοδα λιγοτερο απο τα εξοδα, ανα καποιες χρονιες, τις περισσοτερες)! ο σωφερ λοιπον απλα προσπαθει να φαει τα λεφτα των υπολοιπων, εαν δεν συμμετασχουν στην αυξηση πολυ απλα αγορασανε σε μια ψηλη τιμη μετοχες απο εκεινων πριν 2χρονια και τωραν στην αυξηση αυτος θα ξαναπαρει μερος πισω σε χαμηλοτερη (αν δεν συμμετεχουν), +μια ομαδα στους ομιλους, και με παικτες με τρελη μεταπωλητικη αξια...δεν νομιζω ομως οτι οι υπολοιποι θα κατσουν να την φανε!!! Τζιγγερ πουλα...
    Υ.Γ. Ειχε πει οτι τα λεφτα απο τυχον πωληση θα τα εδινε στον ερασιτεχνη και σε αγαθοεργιες, αρα τι τον κοφτει να ειναι 65εκ. το ποσο...? στην τσεπη του θα παει...?
    Ξανθος Μακης aka Bigmike13

    ΑπάντησηΔιαγραφή