Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Υπό προϋποθέσεις το ΟΑΚΑ γίνεται γήπεδο!


Φτάσαμε λοιπόν σε αδιέξοδο πάλι. Ο κόσμος του Παναθηναϊκού περιμένει πως και πως το νέο γήπεδο και αυτή η ημέρα δείχνει να απομακρύνεται καθημερινά. Βασικός υπαίτιος, η πολιτεία που δείχνει ανίκανη να ξεπεράσει την ίδια της την γραφειοκρατία. Θα μου πείτε εδώ δεν λειτουργούν άλλα πράγματα σωστά θα γίνει αυτό; Ναι όμως, σκεφτείτε πόσο σημαντικό είναι αυτό το project και πόσες θέσεις εργασίας θα εξασφαλίσει στις δύσκολες αυτές μέρες. Τέλος πάντων.

Η λύση του ΟΑΚΑ δεν μου φαίνεται καθόλου άσχημη, με εξαίρεση ότι πρόκειται για ένα γήπεδο 35 ετών έχει πολλά πλεονεκτήματα και υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποκτήσει και άλλα. Το γήπεδο είναι σε ένα άνετο και εύκολα προσβάσιμο χώρο όπου εκεί θα μπορούν να στεγαστούν όλα τα τμήματα του Παναθηναϊκού, το μπάσκετ είναι ήδη εκεί όπως και το πόλο. Υπάρχουν όμως για εμένα ορισμένες βασικές προϋποθέσεις που θα το έκαναν πιο ελκυστικό προς το κοινό, όπως για παράδειγμα κάποιες αρχιτεκτονικές αλλαγές, ένα lifting δηλαδή στην εξωτερική όψη του, αλλά και τον περιβάλλοντα χώρο ώστε να δείξει κάπως ποιο σύγχρονο. Είδη έχει αναβαθμιστεί αισθητικά με το σκέπαστρο του Calatrava (παρότι μπάζει στις βροχές, αλλά αυτό είναι κάτι που διορθώνεται). Το πιο σημαντικό όμως είναι η βύθιση του αγωνιστικού χώρου, χωρίς αυτό δεν αλλάζει τίποτα για τον κόσμο, πρέπει να αποκτήσει ποδοσφαιρικό look το γήπεδο ώστε να μπορεί να ευχαριστιέται ο κόσμος περισσότερο. Στα συν είναι επίσης οι extra θέσεις που θα δημιουργηθούν οι οποίες θα είναι minimum 7-8.000 και όταν θα γεμίζει το γήπεδο με 70.000 κόσμο (62.000 είναι τώρα μετά τις αλλαγές που έκανε ο Calatrava) η ατμόσφαιρα θα είναι πραγματικά καυτή και όχι όπως τώρα. Υπάρχει όμως και ένα ακόμα σημαντικό θέμα που πρέπει να ξεκαθαριστεί, στο γήπεδο αυτό θα πρέπει να είναι μόνο ο Παναθηναϊκός, αφού ενδεχόμενη συγκατοίκηση με την ΑΕΚ θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές που οι Αεκτζίδες προκάλεσαν ζημιές (όπως τα βαμμένα καθίσματα πρόσφατα και λόγω οικονομικών προβλημάτων δεν κάλυψαν).Άλλωστε η ΠΑΕ θα πρέπει να υπολογίζει το γήπεδο σαν ένα ακόμα εργαλείο εσόδων, τα οποία θα πηγαίνουν σε εκείνη και όχι στις τσέπες αυτών που κακό-συντηρούν το ΟΑΚΑ εδώ και χρόνια! Όλα αυτά μπορούν να γίνουν με ενδεχόμενο δανεισμό του γηπέδου στην ΠΑΕ για 50-100 χρόνια, όπως είναι δηλαδή το Καραϊσκάκη.


Υ.Γ.1 Δεν ξέρω με ποιο τρόπο θα μπορούσε να υπάρξει η δημιουργία νέου γηπέδου στον κενό χώρο γύρω από το ΟΑΚΑ, αλλά και αυτό το σενάριο αν έχει τις προϋποθέσεις να δημιουργηθεί κάτι καλό και λειτουργικό δεν θα ήταν άσχημο, αρκεί ότι είναι να γίνει να μπει στο πρόγραμμα και κάποια στιγμή να ξεκινήσει το έργο.


Υ.Γ.2 Αν υπάρξει όντως πρόταση από τον Παναθηναϊκό η πολιτεία θα πρέπει να το σκεφτεί σοβαρά, αφού ενδεχόμενη μετακόμιση των πράσινων σε άλλο γήπεδο (αλλά και της ΑΕΚ) θα μετατρέψει το ΟΑΚΑ σε γήπεδο «φάντασμα», εδώ δεν το συντηρούν τώρα που έχουν και 1 εκατ. έσοδα από τις ομάδες, φανταστείτε μετά…


The Researcher

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου